Klaffipiironki by Maria Härö: Työn toteutus

Työn toteutus

26.3. Otin lähtötilannekuvat ja lähdin tutkimaan, mitä pinnan alta paljastuu. Alla on erittäin hyväkuntoinen ootraus sekä ohut lakkakerros. Aloin raaputtaa pintaa esiin kirurginveitsellä (3h). Maalinpoistoainetta kokeiltiin pienelle alueelle, mutta se ei tässä toimi. 

27.3. 8 h rapsuttelua. Kansi ja sivut paljastuivat punaruskeiksi, etuosan peilit keltaisemman ruskeiksi. Peilien kehykset on maalattu tummalla kultamaalilla. Piirongin takaa löytyi tiedot "Walentin Wainionpää, Tainus kylä, Jurva"

28.3. 4 h rapsutusta. Paljastui, että toinen keskiosan laatikoista on uudempi, eli siinä ei ole ootrausta. Kuvat asiakkaalle.

29.3. 2 h rapsutusta. Ei uusia löytöjä. 

2.4. 4 h rapsutusta. Asiakas kävi katsomassa piironkia. Sain aika vapaat kädet sävyjen valitsemiseen. Peilien reunusten punaisuutta vähennetään ja kuvio muutetaan suoraksi. Kehysten kultamaali vaihdetaan vaaleampaan sävyyn, jonka muotoja korostetaan patinoinnilla. Etuosan muut listat sekä jalat maalataan tummiksi. Kannen ja päätyjen sävyjä täytyy vielä miettiä. 

3.4. 6 h rapsutusta. Alkaa jo ärsyttää... 

4.4. 6 h rapsutusta. Kokeilin kuumailmapuhallinta, mutta ei tunnu hyvältä. Turhauttaa ja ärsyttää. 

5.4. Pakko sitä kuumailmapuhallinta vain on käyttää, vaikka se vie pohjamaalinkin vähän turhan tehokkaasti. Jo puhdistettuun kohtaan kokeiltiin pohjan tasoittamista tinnerillä, mineraalitärpätillä ja ammoniakilla. Tinneri vie mukanaan kaikki loputkin maalit, tärpätillä ei tapahtunut mitään, ja ammoniakillahan se on sitten hajusta huolimatta tasoitettava. 6 h puhallusta ja rapsutusta kertyi taas tällekin päivälle.  

18.4. Välissä oli pääsiäisloma ja lanssiviikon koristeveistojakso, mutta eilen pääsin taas piirongin ääreen. Edelleen kuumailmapuhallusta ja rapsutusta. Tänään käytin tiukimmissa kohdissa myös Stripper-maalinpoistoainetta. Eilen 2 h, tänään 8 h. 

20.4. Eilen 4 h rapsutusta, tänään 7 tunnin rupeaman loppupuolella pääsin jo tekemään seuraavaakin vaihetta. Eli kun kyljet olivat puhtaana maalista, tasoitin huonommaksi jääneen päädyn maalipintaa 5-%:sella ammoniakkiliuoksella. Ilmeisesti ehjissä ootrauspinnoissa oli kuitenkin lakkaa päällä niin, ettei ammoniakki päässyt sitä liuottamaan. Maalauspuolen opettaja Vesa siinä tosin kävi asiaa ihmettelemässä ja oli sitä mieltä, että ammoniakkipesun tehtävänä on vain puhdistaa pintaa ja kirkastaa sävyä, ettei sen edes pitäisi mitään tasoittaa. Jorman mukaan ammoniakkipesu on vanha ja perinteinen (ja turvallinen) menetelmä öljymaalin poistamiseksi. Tiedä tuosta sitten. Toisessa päädyssä ootraus säilyi vähän ehjempänä, joten siihen vedin päälle venelakan, niin että joku voi vielä tulevaisuudessa halutessaan selvittää, mitä pinnassa on ihan alun perin ollut. Muutamaan listaan ehdin vetää Futura 3 -tartuntapohjamaalin.

23.4. Aamupäivän aikana hioin uudelleen ootrattavia listoja ja reunoja, joihin sitten vedin Futura 3:a. Iltapäivän puolella käsittelyssä olivat ovien ja laatikoiden pinnat. Puhdistin säilytettävistä pinnoista kaikki viimeisetkin maalinrippeet. Uudemmasta laatikosta, jossa ei ole ootrauksia, poistin kaikki maalit puupinnalle asti, ja pohjustin sen Futura 3:lla. 

24.4. Toisen puolen pohjustaminen (1 h)

25.4. Aamulla kittasin tammikitillä pohjustetun kyljen ja joitain listoja tasaiseksi. Sen jälkeen otin käsittelyyn ootratut sisälaatikot. Paikkailin naarmuja ja muita värivirheitä eri sävyisillä kuultomaaleilla: vaaleisiin paikkoihin vaahteraa, punertaviin tiikkiä ja tummiin tammea.(8h)

26.4. "Meikkasin" kuultomaaleilla loput peiliosat. Pohjustin laatikoiden reunat Tikkurilan keltasävyisellä maalilla. Hioin eiliset kitit ja kittasin huonoja paikkoja uudelleen. (7h)

27.4. Hioin rungosta eiliset kitit. Sen jälkeen otin käsittelyyn laatikot ja ovet. Sisälaatikoihin ja oviin vedettiin ohut spraylakka, ettei alla oleva kuultomaali lähde leviämään. Isoihin laatikoihin lakkaa ei uskaltanut käyttää, koska niissä on selvä kerros vanhaa öljylakkaa, joka saattaa lähteä reagoimaan uuden lakan kanssa. Kuivumisen jälkeen otin laatikot yksi kerrallaan öljymaalikäsittelyyn. Ensiksi pintaan siveltiin ohut kerros öljy-tärpättiseosta (1:1). Sitten liiat öljyt pois ja tuubiöljyväreistä etsimään ja sekoittelemaan oikeita sävyjä ootrauskuvioiden korjaamiseksi ja tehostamiseksi. Tästä mä tykkään - 10 h!

2.5. Pohjustin ootraamattoman keskilaatikon. Hioin ja kittasin toisen kyljen pari kertaa. Rapsuttelin sisäosista ja klaffipöydästä viimeiset maalinrippeet, hioin pinnat ja maalasin tartuntapohjamaalilla. 6 h.

3.5. Kittasin ja hioin sisäosat. Korjailin kantta ja klaffiosan ootrausta kuultomaaleilla. Sekoitin pohjamaalista ja "likaisenkeltaisesta" pintamaalista vaaleankeltaisen pohjamaalin ootrauksille. Vedin keltaisen maalin koko runkoon. 6 h. 

4.5. Vedin kylkiin toisen kierroksen keltaista. Kaivoin kannesta vielä maalinjäämiä ja korjailin sävyä kuultomaaleilla. Puupinnalle asti menneet kohdat väritin ohennetulla mahonginpunaisella petsisekoituksella. Korjailin myös klaffiosan ootrausta. Molempiin ootrauksiin vedin korjalun jälkeen kerroksen spraylakkaa (kokeiltuani ensin, ettei se reagoi vanhan lakan kanssa). Klaffiosan ootrausta ympäröivän reunaosan hankasin Tikkurilan maalinpesuaineella, ja sen kuivittua kittasin reunan tasaiseksi. 7 h.

7.5. Kittasin ovien reunukset. Pohjamaalasin ovien sekä klaffiosan listat ja reunukset. 4 h

8.5. Levitin kanteen öljyseoksen ja aloin paikata ootrauksia öljyväreillä. Operaatio osoittautui aika hankalaksi, koska pinta on mennyt osittain kokonaan rikki. 5 tunnissa ehdin saada 2/3 jonkinmoiseen kuntoon. 

9.5. Korjasin öljyväreillä loput kannesta sekä klaffiosan peiliootrauksen. Koko päivä meni - 7 h.

10.5. Tein ootraamattomaan laatikkoon öljyväreillä pohjustuksen (terraa, johon ripaus poltettua ja ruskeaa umbraa). Maalasin rungon etuosat ja ovien reunukset toiseen kertaan keltaisella sekoituksella. Etuosien kuivuttua tein molempiin päätyihin kaljapiiskauksen (terraa, reunoille poltettua umbraa ja keskelle vihreää umraa). Jalat maalasin mustalla lakkamaalilla. 7 h. 

11.5. Hioin paperilla eilen maalatut osat. Tein kaljapiiskauksen rungon etuosiin. 1,5 h 

14.5. Maalasin sisäosat toiseen kertaan keltaisella. Sisäkaapista hankasin suojapaperista jääneet tarrajämät tinnerillä ja maalasin.  Kittasin vielä vähän pöytälevyä ja maalasin senkin. Tein kaljapiiskauksen ovien reunoihin. Lakkasin uudelleen ootrattavan laatikon öljymaalipohjan.  4 h.

15.5. Piiskasin kaapin sisäosat. Maalasin uudelleen pöytäkannen ja sisäkaapin. Ootrasin öljyllä ja pigmenteillä uuden laatikon sekä molemmat päädyt. 7 h.

16.5. Ootrasin etuosan pystysuorat pinnat (terrapohja, suonistus poltetulla umbralla, pystysuora tasoitus säkkikankaalla peitetyllä kampalastalla ja häivytys). 3 h  

21. & 22.5. Ootrasin etuosan vaakasuorat pinnat, tein kaljapiiskauksen pöytätasolle, väritin laatikoiden reunat tummiksi, lakkasin kannen ja korjatut peiliosat... 6+6

 23.5. En yhtään muista, mutta täys päivä tais mennä.

24.5. En saanut tehtyä oikein mitään. Mietin epätoivoisesti värisävyjä. Asiakas kävi päivän päätteeksi ja oli tyytyväinen. Sovittiin, että sävyjä tummennetaan jälkilaseerauksella. 

28.5. Tummensin sisälaatikot sekä kaikki kehykset. 5 h. 

27.6. Kuukauteen en ole enää laskenut työtunteja tai tehnyt tarkkoja muistiinpanoja. Piironki on ollut taustalla ja olen viimeistellyt sitä silloin tällöin. Pintaan tuli kaksi kerrosta lakkaa, kanteen tosin ainakin 7 kerrosta. Hain Hietamäen entisöinnistä kaappeihin ja laskuoveen uudet messinkihelat, joissa on vetimet.

Kesäkuussa olen tehnyt myös piianpeilin samoilla sävyillä piironkiin sopivaksi.