Esimerkkiprojekti: tammituoli by Maria Härö: Työn toteutus

Työn toteutus

Aloitin projektin 9.1.2012. Ihan ensimmäiseksi irrotin istuinosan verhoilun, jouset ja satulavyöt. Tekonahan alta paljastui vielä vanhempi tummanruskea nahka.

Kuvasin kohteen ja purin rungon osiin. Liitokset irrotin lämmittämällä puuosia lämpöilmapuhaltimella ja naputtelemalla varovasti vasaralla. Selkänojan osia ei tarvinnut irrottaa toisistaan. Kun olin irrottanut osat, puhdistin ne ylimääräisestä liimasta ja hioin varovasti paperilla (320). Pintakäsittelynä tulee myöhemmin olemaan kevyt kuultomaalaus.

Kun runko oli purettu osiin, maalasin osat pähkinänvärisellä kuultomaalilla ja sen kuivuttua öljysin ne

Noin viikon kuluttua edellisestä (18.1.?) kasasin osat takaisin nahkaliimalla. Liima piti lämmittää vesihauteessa 80-asteiseksi, ja sen jälkeen liimaamisessa olikin melkoinen kiire. Olin jo valmiiksi laittanut osiin maalarinteipillä kiinni "suojapalat", jotka jäisivät puristinten alle. Osat liimattiin kahdessa osassa juuri kiireen takia. Nahkaliimaa käytettäessä aikaa liiman levittämisen ja puristuksen välissä saa kulua vain pari minuuttia. Kun osat olivat puristuksissa, piti tarkistaa ristimitta molemmin puolin.

Kun otin tuolin puristuksesta (23.1.), huomasin että tuoli keikkuu. Ensin yritin puristimien avulla vedättää runkoa suoralla alustalla. Se ei kuitenkaan auttanut tarpeeksi, vaan etukulmiin piti tehdä tukipalat, joiden avulla tuoli vedätetään suoraksi. Palat myös tukevat rakennetta käytössä. Palat tulevat kiinni sekä kasaus-pva-liimalla että ruuveilla.  

25.1. Runko on vihdoin kasassa. Nidoin pohjaan uudet satulavyöt ja ompelin jouset paikalleen. Käytän samoja jousia (4 kpl), jotka tuolissa olivat ennestään. Tämä siksi, että jouset ovat tarpeeksi löysät, ettei istuinosa nouse liikaa, ja kuitenkin sen verran jäykät, että ne jakavat istujan painon. 

1.2. Satulavöiden ja istuinosan reunakehyksen välissä oleva tila on todella ahdas. Jonnekin jouset kuitenkin piti saada sidottua (vanhaa verhoilua purkaessa jouset eivät olleet kiinni missään). Niinpä tein männystä neljä lisäpalikkaa, jotka liimasin pva:lla sivusarjojen sisäpuolelle. Jo ennen liimausta naulasin palikoihin tarvittavat kiinnitysnaulat, koska tiesin tilan olevan ahdas vasaralle. Tila osoittautui sittemmin ahtaaksi paitsi vasaralle myös käsille. Neljän jousen ristikkäissidonnassa kesti 3 tuntia!

6.2. Nidoin jousien päälle säkkikankaan ja sidoin sen kiinni yläkierteisiin. Kankaan päälle muotoilin istuinosan puukuitulastusta ja flokkilevystä, jotka kiristin ja nidoin lakanakankaalla paikalleen. Istuinosasta tuli juuri oikean korkuinen, niin että vanha määrämittainen keinonahka sopii paikalleen! 

7.2. Koska istuinosan vanha tekonahka on revennyt takaosasta, pitää sen korjaamiseksi keksiä ratkaisu. Koululta löytyi punaista tekonahkaa, johon tein värikokeiluja tummalla petsillä ja Dicco Colorilla. 

9.2. Tein tekonahan paloille liimakokeiluja kahdella eri kontaktiliimalla. Kontaktiliimaa käytetään tässä siksi, että se on kuivuttuaankin joustavaa. Käsittelin vanhan keinonahan aineella, jolla voidaan pehmittää nahkaisia kirjankansia. 

16.2. Tuoli on ollut viikon verran "tuumaustilassa". Aiemmin kävi ilmi, että petsi antaa tekonahalle oikeimman värisävyn. Tänään hioin uuden petsatun tekonahan karkealla verkolla pitävämmän liimapinnan saamiseksi. Liimasin vanhan keinonahan uuden päälle Cascon kontaktillimalla, ja jätin palat prässiin viikonlopuksi. 

12.3. Edellisestä merkinnästä on kuukauden tauko. Siihen väliin mahtuu hiihtoloma ja viimeisten koristenaulojen toimitusaika. Asettelin korjatun ja prässätyn istuinosan paikalleen. Suoristin kaikki vanhat ehjänä säilyneet koristenaulat ja nakuttelin niillä nahan paikalleen. Käytin vanhoja reikiä niin paljon kuin mahdollista, ettei minun tarvitsisi katkoa millisiä poranteriä kovaan tammipuuhun. Vanhat naulat loppuivat kesken, mutta onneksi uusia sai tilaamalla Annalasta. Niiden pinta oli hieman erilainen, mutta karhunkilellä pyyhkäisemällä pinta himmeni melkein samanlaiseksi kuin vanhoissa. Kun pala oli paikoillaan, käsittelin puuosat vielä Finishing Oililla. Tuoli on nyt sitten loppuraporttia vaille valmis.