Blogi 2012-2013 by Maria Härö: Työn alla 2012-2013

Toinen opiskeluvuosi Pappilantiellä alkoi 8.8.2012, ja jo heti syksyn alkuviikkoina näyttää siltä, että on sata juttua menossa yhtä aikaa, joten kokeilen tänä vuonna tällaista työblogia, jossa ei edetä töiden vaan päivien mukaan. Katsotaan, miten käy.

 

Keinutuolitehdas

Posted by Maria Härö on 10 February 2013, 10:01 PM

Palattuani työharjoittelusta takaisin koululle, oli hirveä hinku päästä tekemään välillä jotain erilaista. Niinpä yhden K-tuolin jousitusprojektin jälkeen otin työn alle vanhan keinutuolin, josta toinen opiskelija oli jo ehtinyt poistaa maalit. Minun tehtäväkseni jäi hionta- ja tasoitustyöt, liitosten lujittaminen sekä pintakäsittely. Asiakas halusi ootrauksen, jonka sävy olisi luonnon terra. Kuvioinnin hän jätti minun harkintaani. Koska sävystä tulisi niin vaalea, katsoin parhaaksi tehdä pohjamaalauksen jälkeen kuvioinnin kaljaootrauksella. Sävystä johtuen pyrin hakemaan kevyttä tammikuviointia, mutten mitenkään orjalllisesti. Kaljapohjan jälkeen vedin päälle öljylaseerauksen ja jatkoin kuviointia hieman. Lakka päälle, ja valmis näytti tältä:

Kun yksi keinutuoli oli valmis, sattuma toi eteen uuden. Tästäkin tapauksesta oli enin maali jo poistettu, joten tehtäväksi tuli puu- ja liitoskorjailuja, hionta- ja tasoitustyöt sekä pintakäsittely. Kun alkujaan tummasta kalusteesta on tarkoitus saada peittävän valkoinen, vaatii se aika paljon käsittelykertoja. Korjausvaiheessa keinutuoli näytti tältä:

Kuvat valkoisesta lopputuloksesta tulevat ensi viikon mittaan. Samaan aikaan alan painia taas pyöreäselkäisten verhoilutöiden parissa. Asiakas toi pari 40-luvun nojatuolia, joista uusitaan kaikki täytteet sekä tietysti kankaat. Jousitus tuntui tukevalta istua, mutta hain vielä työpaikkaohjaajaltani Ainolta ammattilaisen varmistuksen, ettei sitä tarvitse uusia. Ei tarvitse - jes! Tiiserikuva tuoliprojektista tässä:

Tästäkin tarkemmin toisella kertaa. 

Työharjoittelu

Posted by Maria Härö on 10 February 2013, 9:40 PM

On ollut blogi vähän talviteloilla. Turha sitä on sen enempää selitellä. Muita töitä olen silti saanut aikaan, joten päivitetäänpä vähän tilannetta. 10 viikon työssäoppimisjakso Ainon värjäämössä päättyi siis tammikuun puolivälissä. Edelllisessä postauksessa esitellyt tuolit näyttivät lopulta tältä.

Pakko myöntää, että erityisesti noita pyöreitä selkänojia samanlaisiksi muokatessa meinasi usko näiden valmistumiseen loppua kokonaan. Tämän projektin jälkeen K-tuolit tuntuivatkin paljon helpommilta. K-keinuun vaihdettiin istuinosan sisusta kokonaan. Ja uusi kangas muutti ulkoasua melkoisesti.

Välissä tein enemmänkin K-tuolien jousituksia ja yhden joustavareunaisenkin tapauksen, mutta tässä vielä kuvat näyttönä toimineista K-tuoleista, joissa haasteena oli saada kahdesta hieman eri mitoilla ja eri aikana tehdystä tuolista samanlaiset.

 

Verhoilua

Posted by Maria Härö on 11 November 2012, 11:54 AM

Pari viikkoa olen nyt ollut harjoittelemassa perinteistä verhoilua. Ensimmäisenä käsittelyssä on kaksi 40-luvun nojatuolia, jotka uusitaan kokonaan jousitusta myöden. Lähtötilanteessa tuolit näyttivät tältä:

 

Aloitin työn purkamalla molemmista tuoleista istuinosan verhoilun. Jäljelle jäivät vain pohjan metallilangat, jotka kiristin uudelleen. Niiden päälle aloin sitten  sitoa uusia jousia. Selkänojat jätin vielä paikoilleen, jotta uusista istuimista tulisi oikean korkuiset.

 

Uusien jousien päälle vedin joustinliinat, minkä jälkeen alkoi varsinainen täyttöoperaatio: palmunlehtikuitua (joka korvaa nykyään meriheinän) meni n. 3 kg per tuoli. Etureunan muotoilin reunatukiompeleilla ja muihin sivuihin ompelin piilotukiompeleet, jotta täytteet pysyisivät hyvin paikallaan.

Tässä vaiheessa purin pois selkänojat. Vanhat juuttikankaat olisi voinut jättää paikalleen, elleivät ne olisi olleet niin hapertuneet. Selkänojan yläreunassa kulkeva vulsti sai jäädä paikoilleen, mutta sekin jäi vain uuden vulstin täytteeksi. Vulstin tehtävänä on antaa selkänojan yläkaarelle oikea muoto ja tukevuus, koska pintatäytteitä on siinä kohdassa hankala saada pysymään paikoillaan.

Ensi viikolla on luvassa selkänojien lopullinen muotoilu (n. kilo kuituhamppua + flokki per tuoli), pintatäytteiden viimeistely ja kankaiden ompelu. Seuraavana onkin sitten tulossa K-keinutuoli.

Tags: verhoilu

Valmista

Posted by Maria Härö on 29 October 2012, 6:07 PM

 Työn alla olleet pöytä ja klaffipiironki valmistuivat jo pari viikkoa sitten. Kuvissa kalusteista puuttuvat vielä helat.

Pöydän runkoon hiersin itse vihreän öljymaalin, jonka patinoin melko reilusti. Kannen päällä on paloiteltu jäistä lihaa, ja historian haluttiin jäävän näkyviin, joten paikkailin vain käyttöä haittaavia kohtia ja vedin päälle kuultavan öljylasuurin. Koko komeuden sitten vielä lakkasin, jotta se kestää paremmin käyttöä. Kuvassa pöytä näyttää todellista vaaleammalta. 

 Piirongista haluttiin vaalean siniharmaa, koska sellaisena omistaja sen lapsuudestaan muistaa. Vaalea väri tekee siitä myös siromman. Perussääntö klaffipiironkien värityksessä on, että sisäosan sävy on vastakohtainen. Kun siis ulkopinnasta tuli viileän siniharmaa, maalasin sisäosan lämpimämmällä aavistuksen verran punertavalla sävyllä. Patinoin ulkopinnan kevyesti, jotta piirongissa säilyisi vaikutelma alkuperäisyydestä. Piirongin maalikäsittely olisi hyvin kestänyt lakkaamattakin, mutta asiakas halusi pintaan vielä lakan, jos kalustetta tullaan säilyttämään välillä mökillä.

 

Nyt olen sitten 10 viikkoa työharjoittelussa tutustumassa verhoilun maailmaan. Tänään ensimmäisen päivän aikana purin kahdesta jousitetusta emmatuolista istuimet. 

Pohjatöitä

Posted by Maria Härö on 25 September 2012, 3:31 PM

Hommat klaffipiirongin kanssa etenee tasaisen varmasti. Tänään vedin pintaan tartuntapohjamaalin ja kittailin isoimpia kuoppia, vaikka tarkoitus on jättää ajan merkkejäkin näkyviin.

Yllä olevassa kuvassa näkyy tekemäni uusi laatikko vanhojen kavereidensa keskellä ennen pohjamaalausta. Laatikon etureunassa on piilosinkkaliitokset.

Alla olevassa kuvassa näkyvät myös alaosan laatikot ennen pohjamaalia. Kuvassa rungon kuoppien silottelu on kesken ja osittain pohjamaali on hioutunut puhki. Päivän päätteeksi vedin päälle vielä uuden pohjamaalikerroiksen. Koko piironki on tarkoitus myöhemmin maalata vaalean siniharmaaksi.Puukorjauksia

Posted by Maria Härö on 17 September 2012, 6:41 PM

Klaffipiirongin kanssa meni viime viikonkin työsalitunnit. Irrotin vanhat keikkuvat jalat, jotka osoittautuivat puolilahoiksi, joten asiakkaan suostumuksella tein tilalle uudet tukevammat vanhan mallin mukaan. Sorvasin pitkät puutapit, joilla junttasin jalat kiinni runkoon, niin että luulis pysyvän! 

Ylälistasta puuttui pala, joten muotoilin tilalle uuden. Ylälaatikoiden välistä oli ajan saatossa kadonnut toinen välilista, joten sellaisenkin tein. Ja takalaudoituksen tiivistämiseksi tein vielä yhden listan, niin ettei seinä paista läpi, jos pöytää pidetään alhaalla. Tänään tein vielä yhden listan pöytäosan alle, niin ettei se retkota, kun vanha puu antaa niin paljon periksi.  

Lukko oli jossain vaiheessa tukittu puupalalla umpeen, mutta koska kansi ei pysy ilman lukkoa ylhäällä, irrotin puupalan,muotoilin puuhun avaimenreiän ja sovitin uuden lukon paikoilleen.

Lopun aikaa hioin, hioin ja hioin. Jospa huomenna vetäisin pintaan jo pohjamaalin. 

Sinkkaliitoksia

Posted by Maria Härö on 07 September 2012, 6:24 PM

Klaffipiirongista oli aikojen saatossa kadonnut 3 laatikkoa, joiden tilalle piti tehdä uudet. Helpommin sanottu kuin tehty. Yksikään laatikoista ei ole täysin suorakulmainen vaan jokainen piti sovittaa paikalleen. Onneksi vanhoista laatikoista sai vähän mittoja. 

Aluksi oli jotenkin kauhean korkea kynnys ruveta hommiin, kun konesalin laitteiden käytöstä oli kulunut reilusti yli puoli vuotta. Aikaa meni siihen, kun yritti miettiä, missä järjestyksessä kannattaakaan höylätä ja sahata ja mitä pitää ottaa huomioon, ettei tule vahinkoja.

Tein ensin sarjat määrämittaisiksi, minkä jälkeen aloin naputtelemaan käsityönä sinkkaliitoksia. Aika hyvä muistijälki niiden tekemisestä oli jäänyt vuoden takaa. Välillä huomasin yrittäväni tehdä liian kiireellä, mikä näkyi heti liitoksen tarkkuudessa. Ainoastaan yhden sarjan kohdalla mokasin niin, että se piti tehdä uudelleen, kun palikka sattui olemaan väärinpäin sahauskohtia piirtäessä. Sinkkojen naputtelussa meni oikeastaan koko viime viikon työsalitunnit, koska olin koulussa vain aamupäivisin (iltapäivisin kävin Kurikan Sedussa tekemässä äidinkielen sijaisuutta).

Tällä viikollakaan ei työsaliaikaa ollut kuin reilu kymmenen tuntia. Liimasin mäntylaudasta laatikoita varten pohjalevyt,  jyrsin urat sivusarjoihin ja käsihöylällä viistotin pohjat uriin sopiviksi. Laatikot eivät tosiaan olleet suorakulmaisia, joten pohjien sovittaminenkin otti vähän aikaa. Viikon ja päivän päätteeksi sain kuitenkin laatikot liimattua kasaan, ja mikä hienointa, ne sopivat paikalleen!

Viikon viimeinen

Posted by Maria Härö on 24 August 2012, 1:31 PM

Eilinen meni "luokkaretkeillessä" Kristiinankaupungissa. Käytiin vähä Lebellin talossa ihmettelemässä huonekalujen tyylejä.

Tänään viimeistelin pöydän hionnan ja vedin pintaan vernissalla terästetyn tartuntapohjamaalin.

Iltapäivä meni mittaillessa. Klaffipiironkiin pitää tehdä 3 uutta laatikkoa, joista jokainen on eri kokoinen - myös joka sivultaan. Nyt on sitten A-nelonen täynnä millimetrimittoja, joista pitäisi saada tolkkua vielä maanantainakin.

Maalinpoistoa

Posted by Maria Härö on 22 August 2012, 3:11 PM

Eilen meni koko päivä (7 h) klaffipiirongista maalia poistaessa. Tänään vaihdoin työn alle taas ruokapöydän. Hioin rungon ja aloin puhdistaa kantta, joka on varsin mielenkiintoisten kerrosten peitossa.

Päivän löytö oli pöydän laatikon pohjasta löytynyt lyijykynällä kirjoitettu heikosti näkyvä teksti: "Walmistettu wuonna 1910 jouluk. 8 p:nä. Walmistanut Matti Ollinmäki"

Tullessaan pöytä näytti tältä

Klaffipiironki puolestaan näytti tullessaan tältä....

... ja karkean maalinpoiston jälkeen tältä


Lukuvuoden aloitus

Posted by Maria Härö on 20 August 2012, 9:07 PM

Kesän aikana tuli hankittua taas kaikenlaista kunnostettavaa tavaraa: sohvakalusto, puutuoleja, amerikanarkku ja peilipiironki. Opetussuunnitelmassa kuitenkin lukee, että pitäisi tehdä asiakastöitä, joten pitää kai sitten aloittaa niillä (tai no pari tuolia fiksasin kyllä aloitusviikolla muita töitä odotellessani).

Viime viikolla sitten selailin osuuskunnan odottavien töiden kansiota ja otin pari puhelua. Heti seuraavana päivänä  otin vastaan vanhan klaffipiirongin ja ruokapöydän. Asikas on aivan ihana: saan tehdä sen mukaan, mikä tuntuu järkevältä, ja ehdottaa, mikä tuntuu sopivalta. Ei siis tarvitse maalata MITÄÄN valkoiseksi, vaan paremminkin tavoitella alkuperäistä ulkoasua. Jee!

Molemmille huonekaluille teen ensiksi puhdistuksen ja maalinpoiston. Piironkiin pitää tehdä pieniä puukorjauksia ja kolme uutta laatikkoa paikalleen sovittaen. Pintakäsittelyksi tulee todennäköisesti itse tehty öljymaali, samoin kuin pöydän runkoon. 

Maalinpoistoa ehdin aloittaa jo yhtenä iltapäivänä viime viikolla. Homma tyssäsi sitten siihen, etten saanut nauloilla paikoilleen hakattuja saranoita irti. Tänään uuden maanantain tuottamalla innolla taistelin naulat irti ja pääsin kunnolla hommiin. Sekä piironkia että pöytää on viime vuoteen asti säilytetty kylmässä tilassa, joten maali on niin hilseillyttä, että vanhoja pintoja on turha yrittää säilyttää. Pöydän sain jo pintamaalista puhtaaksi, piirongoin kanssa homma jatkuu huomenna.