Kyvyt.fi ohjeet

Kyvyt.fi wiki
Versio hetkellä 18. joulukuuta 2014 kello 11.52 – tehnyt Heli (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Johdanto

Tervetuloa Kyvyt.fi:n käyttöohjeeseen. Tämä käyttöohje on tarkoitettu Kyvyt.fi:n käyttäjille. Se sisältää Kyvyt.fi:n toiminnallisuudet, joista osasta on asioiden selkiyttämiseksi otettu kuvakaappauksia.


Mikä on Kyvyt.fi?

Kyvyt.fi on suomalainen ePortfolio-palvelu, jota ylläpitää ja kehittää Discendum Oy. Kyvyt.fin taustalla on Mahara-niminen avoimen lähdekoodin eportfolio-ohjelmisto, mutta Kyvyt.fi:hin on kehitetty uusia toiminnallisuuksia ajatellen nimenomaan suomalaisia käyttäjiä ja heidän tarpeitaan.


Kyvyt.fi on sähköinen portfolio-työkalu, jolla käyttäjä voi luoda ja ylläpitää sähköistä portfoliota. Käyttäjä kerää palveluun erilaisia tuotoksia opiskelujen aikana, projektitöistä, työelämästä jne. tukien näin ollen elinikäistä oppimista. Kyvyt.fi on paljon muutakin kuin tiedostojen tallennuspaikka. Palvelusta löytyy työkalut mm. blogien kirjoittamiseen ja ansioluetteloiden luomiseen.


Kyvyt.fi:n erityisominaisuus on, että käyttäjä, joka saa palveluun tunnukset esimerkiksi oman oppilaitoksensa kautta, voi jatkaa palvelun käyttöä maksutta myös valmistumisensa jälkeen. Tavoitteena on, että käyttäjät kokisivat Kyvyt.fi:n turvallisena ja luotettavana palveluna, johon he voivat kerätä tuotoksiaan niin opiskelun, työelämän kuin harrastuksiensa aikana tukien näin käyttäjän elinikäistä oppimista. Käyttäjät omistavat kaikki sisällöt, jotka he ovat luoneet palveluun ja käyttäjällä on koska tahansa mahdollisuus poistaa oma profiilinsa palvelusta.

Kyvyt.fi:n perusrakenne

Kyvyt:fi:ssä sinä käyttäjänä kontrolloit sitä, mitä tietoja ja aineistoa muut käyttäjät näkevät portfoliostasi. Tietoja ja aineistoja kutsutaan tuotoksiksi. Jotta katseluoikeuksien hallinta olisi helpompaa, kaikki tuotokset, jotka haluat näyttää muille käyttäjille, kootaan yhdelle alueelle. Kyvyt.fi:ssä tätä tuotosten kokoamista kutsutaan sivuksi. Sinulla voi olla niin monta sivua kuin haluat ja kullakin sivulla voi olla eri määrä tuotoksia riippuen sivun käyttötarkoituksesta ja yleisöstä. Voit asettaa sivulle katseluoikeuksia esimerkiksi yksittäiselle henkilölle tai kokonaiselle ryhmälle Kyvyt.fi:n sisällä. Halutessasi voit tehdä sivusta täysin julkisen internetiin.


Voit luoda esimerkiksi:

 • ystävillesi ja perheellesi sivun, jossa on lomakuvia ja henkilökohtainen blogi
 • tuutorillesi sivun, jossa on arviointi ja reflektiivinen oppimispäiväkirja
 • potentiaalisille työnantajille sivun, jossa on esimerkkejä parhaista töistäsi ja ansioluettelosi


Yksi sivu tai sivuista koostuva sivusto muodostavat portfoliosi. Sinulla voi olla erilaisia portfolioita eri käyttötarkoituksia varten. Ennen kuin olet lisännyt tuotoksia sivullesi ja olet antanut sivulle katseluoikeudet, sivu näkyy ainoastaan sinulle. Voit käyttää palveluun luomiasi tuotoksia (esim. tiedostoja, blogimerkintöjä) niin monella sivulla kuin haluat.


Ajattele, että keräät erilaisia tuotoksiasi kenkälaatikkoon. Kun saat uuden tuotoksen valmiiksi, lisäät sen kenkälaatikkoon. Kun olet valmis luomaan portfoliosi, katsot tuotoksiasi kenkälaatikossa ja valitset niistä ne, jotka haluat lisätä portfoliosivullesi. Voit järjestellä tuotoksia sivulla haluamallasi tavalla.


Tuotokset.png


Portfolio-työskentely Kyvyt.fi:ssä


Alapuolella oleva kaavio tuotoksista, sivuista ja ryhmistä kuvaava sitä, miten sisältöä Kyvyt.fi:ssä voidaan jakaa ja käyttää uudestaan eri käyttötarkoituksissa ja erilaisille yleisöille.


Kyvyt.fi perusrakenne.png


Kyvyt.fi:n perusrakenne

Kyvyt.fi vs oppimisympäristö

Jos perinteinen oppimisympäristö kuten Moodle tai Optima mielletään osaksi formaalia verkko-oppimista, on Kyvyt.fi niin sanottu henkilökohtainen oppimisympäristö. LMS-ympäristö ja Kyvyt.fi täydentävät toisiaan verkko-oppimisympäristöinä.


Oheisessa kuvassa on kuvattu näiden kahden järjestelmän keskinäistä suhdetta:

Kyvyt LMS.png

LMS-järjestelmä ja Kyvyt.fi


Kyvyt.fi-palvelu voidaan integroida oppilaitoksen Optima- tai Moodle-oppimisympäristöön, jolloin käyttäjien rekisteröinti ja käyttäjähallinta tapahtuu oppimisympäristössä ja käyttäjät pääsevät oppimisympäristöstä suoraan Kvyyt.fi:n puolelle. Kyvyt.fi-palvelu voidaan ottaa käyttöön myös ilman oppimisympäristöön integrointia. Sekä Optimasta että Moodlesta (2.0 versiosta lähtien) on mahdollista siirtää mm. tiedostoja Kyvyt.fi:n Tiedostot-alueelle.

Apua Kyvyt.fi:n käyttöön

 • Löydät eri puolilta Kyvyt.fi:tä kontekstihelppejä. Tunnistat helpit tästä ikonista Help.png. Napsauta ikonia ja saat lisätietoa ko. toiminnosta.
 • Voit myös kysyä kysymyksiä Käyttäjäyhteisössä, johon kaikki Kyvyt.fi:n käyttäjät oletuksena kuuluvat.

Käyttäjätunnukset

Kyvyt.fi-palveluun saa käyttäjätunnukset palvelua käyttävän jäsenorganisaation kautta. Jäsenorganisaatioita kutsutaan palvelussa instituutioiksi. Yksityishenkilöille ei luoda käyttäjätunnuksia palveluun.

Palvelun voivat ottaa käyttöönsä mm.:

 • 2. asteen oppilaitokset (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset)
 • ammattikorkeakoulut
 • yliopistot
 • koulutusalan yritykset
 • kansalaisopistot
 • kansanopistot
 • työväenopistot
 • opintokeskukset
 • liikunnan koulutuskeskukset (urheiluopistot)
 • kesäyliopistot
 • ammattijärjestöt
 • yhdistykset
 • yritykset

Lisäksi palvelun voi ottaa käyttöön mm. projektille tai hankkeelle yhteiseksi toimintaympäristöksi. Palvelu ei ole tilattavissa perusasteen oppilaitoksille.

Palvelua käyttävässä jäsenorganisaatiossa käyttäjätunnukset tehdään joko rekisteröintilinkin kautta tai SSO-kirjautumisen yhteydessä Optimasta/Moodlesta.


Rekisteröintilinkki

Mikäli jäsenorganisaatiossa ei ole käytössä Moodle- tai Optima-oppimisympäristöä, tai Kyvyt.fi:tä ei haluta integroida oppimisympäristöön, tehdään käyttäjätunnusten luomista varten rekisteröintilinkki, jonka kautta jäsenorganisaation käyttäjät tekevät käyttäjätunnukset palveluun. Rekisteröintilinkki on hyvä laittaa jakoon organisaation jonkin sisäisen järjestelmän kautta, jotta ulkopuoliset eivät pääse tekemään tunnuksia palveluun. Rekisteröintilinkki toimitetaan jäsenorganisaatiolle palvelun avauksen yhteydessä.


Rekisteröintilinkin saavat käyttöönsä myös ne jäsenorganisaatiot, joille tehdään Moodle- tai Optima-integrointi. Organisaatio voi käyttää linkkiä mm. sellaisten yhteistyökumppaneiden tai vierailevien luennoitsijoiden kanssa, joilla ei ole pääsyä organisaation LMS-järjestelmään.

Kirjautuminen

Kirjautuminen Kyvyt.fi:n kirjautumissivun kautta:

Kirjautuminen.png


1. Käyttäjätunnus: Kirjoita Kyvyt.fi-käyttäjätunnuksesi kenttään (Huom! ei Moodlen tai Optiman käyttäjätunnus)

2. Salasana: Kirjoita Kyvyt.fi-salasanasi. Mikäli kirjoitat salasanasi väärin 5 kertaa peräkkäin, voit yrittää uudestaan 5 minuutin jälkeen.

3. Kirjaudu sisään: Napsauta Kirjaudu sisään -painiketta päästäksesi palveluun sisään.

4. Unohditko käyttäjätunnuksesi/salasanasi: Jos et muista Kyvyt.fi:n käyttäjätunnustasi tai salasanaasi, napsauttamalla linkkiä pääset sivulle, josta voit tehdä tunnuspyynnön Kyvyt.fi-palveluun tallentamaasi ensisijaiseen sähköpostiosoitteeseen tai tekstiviestinä matkapuhelimeesi, mikäli matkapuhelinnumero on tallennettu Asetuksiin. Lähetämme sinulle viestin, jonka kautta voit vaihtaa salasanasi.

5. Kirjaudu QR-koodilla: Mikäli käyttäjä on kytkenyt käyttäjätilinsä matkapuhelimeensa, voi hän kirjautua palveluun skannaamalla QR-koodin.


Ensisijainen sähköpostiosoite

Ensisijainen sähköpostiosoite on se osoite, jonka käyttäjä on valinnut Tietoja minusta - Yhteystiedot - Sähköpostiosoite -listauksessa ensisijaiseksi osoitteeksi. Tämä on se osoite, johon käyttäjä voi tilata mm. hukatut Kyvyt.fi-käyttäjätunnukset.


Mikäli käyttäjä on kirjautunut ensimmäisen kerran Moodle- tai Optima-oppimisympäristön kautta, ensisijaiseksi osoitteeksi määräytyy Moodleen/Optimaan tallennettu sähköpostiosoite (yleensä organisaation sähköpostiosoite). Erityisesti valmistuvilla opiskelijoilla pääsy oman oppilaitoksen sähköpostiin useimmiten päättyy opintojen päätyttyä. Tästä syystä suositus on, että käyttäjä käy tallentamassa jonkin toisen (esim. Gmail, Hotmail tms.) sähköpostiosoitteen Tietoja minusta - Yhteystiedot - Sähköpostiosoite -listaukseen, ja valitsee sen ennen opintojen päättymistä ensisijaiseksi osoitteeksi, jotta käyttäjällä on mahdollisuus tilata hukkuneet tunnukset sellaiseen sähköpostiosoitteeseen, johon hänellä on pääsy.

SSO-kirjautuminen Moodle/Optima

Mikäli jäsenorganisaatiolla on käytössä Moodle- tai Optima-oppimisympäristö, useimmiten Kyvyt.fi-palvelu integroidaan oppimisympäristöön. Näin mahdollistetaan käyttäjien SSO-kirjautuminen oppimisympäristöstä Kyvyt.fi:hin.


Ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä Moodlesta/Optimasta luodaan käyttäjille kuitenkin myös Kyvyt.fi:hin ns. suorat käyttäjätunnukset. Näitä suoria käyttäjätunnuksia käyttäjät tarvitsevat viimeistään siinä vaiheessa kun he valmistuvat ja pääsy Moodleen/Optimaan estyy. Kyvyt.fi-käyttäjätunnuksilla kirjaudutaan Kyvyt.fi:n kirjautumissivun kautta.


Mikäli käyttäjällä ei ole aiempaa käyttäjätunnusta Kyvyt.fi-palveluun, tapahtuu Moodlen/Optiman kautta ensimmäinen kirjautuminen seuraavasti:

1. Kirjaudu organisaation Moodle- tai Optima-oppimisympäristöön

2. Napsauta Kyvyt.fi-linkkiä (Moodle) tai salkku-ikonia (Optima)

3. Valitse seuraavaksi Luo uusi

4. Hyväksy palvelun käyttöehdot

5. Luo Kyvyt.fi-käyttäjätunnukset. Huom! Tietoturvasyistä suosittelemme, että et käytä Moodlen/Optiman käyttäjätunnuksia vaan keksit uniikit tunnukset.

> Sinulla on nyt käyttäjätunnukset Kyvyt.fi-palveluun. Jatkossa siirtyminen oppimisympäristöstä (kohta 2) Kyvyt.fi:n puolelle tapahtuu suoraan ilman välisivuja.


Yksi Kyvyt.fi-käyttäjätunnus

Kaikilla palvelua käyttävillä käyttäjillä on lähtökohtaisesti vain yksi käyttäjätunnus Kyvyt.fi-palveluun. Sama käyttäjätunnus voi olla kuitenkin jäsenenä yhdessä tai useammassa instituutiossa tarpeen mukaan. Seuraavassa on esimerkki Kyvyt.fi-tunnuksen liittämisestä useampaan instituutioon.


Kyvyt.fi-käyttäjätunnuksen liittäminen useampaan instituutioon

Käyttäjä Maija Mainio on opettajana ammattikorkeakoulussa XX. Hän on kirjautunut Kyvyt.fi:hin XX:n Moodlen kautta ja ohjaa siellä opiskelijoidensa portfoliotyöskentelyä. Maija Mainio päättää aloittaa opinnot työnohessa ammattikorkeakoulussa YY, jossa myös on Kyvyt.fi käytössä. YY:ssä on käytössä Optima ja Maija Mainio kirjautuu Kyvyt.fi:hin Optiman kautta. Ensimmäisellä kirjatumiskerralla hän integroi jo olemassa olevan Kyvyt.fi-tilinsä Optima-tunnukseen. Integrointia varten hän tarvitsee Kyvyt.fi:n suorat käyttäjätunnukset, jotka hän on luonut ensimmäisellä kirjautumiskerralla Moodlesta Kyvyt.fi:hin. Napsautettuaan Optimassa salkku-ikonia, palvelu kysyy onko kyseessä ensimmäinen kirjautuminen. Tässä vaiheessa Maija napsauttaa Käytä olemassa olevaa -painiketta ja antaa seuraavassa vaiheessa Kyvyt.fi-tunnukset (kts. Hukatut käyttäjätunnukset). Tämän jälkeen myös Optima-tunnus on integroitu Maijan Kyvyt.fi-tunnukseen ja Maija voi työstää opintojensa aikana esimerkiksi oppimispäiväkirjaa Blogit-osiossa. Maija Mainion profiilitiedoissa näkyy, että hän on jäsenenä sekä instituutiossa XX että instituutiossa YY. Näin Maija Mainiolla on käytössä kaikki tuotokset molempien instituutioiden kautta.


Hukkuneet käyttäjätunnukset

Käyttäjä voi tilata hukatut Kyvyt.fi-käyttäjätunnukset kirjautumissivun Unohditko käyttäjätunnuksesi/salasanasi -toiminnolla. Käyttäjätunnukset voi tilata sekä sähköpostitse että tekstiviestillä.


Kyvyt.fi:n käyttöliittymä

Kyvyt.fi:n käyttöliittymä voidaan jakaa viiteen pääosioon:


Kayttoliittyma osiot.png


1. Päänavigointi: Päänavigoinnin kautta pääset siirtymään osiosta toiseen Kyvyt.fi:ssä. Siirtämällä hiiren kursorin osion nimen päälle, avautuu sinulle alasvetovalikko, josta pääset osion alla oleviin toimintoihin.


2. Yläpalkki: Yläpalkista pääset siirtymään mm. omaan profiiliin, asetuksiin ja ohjeisiin. Lisäksi yläpalkissa on haku-työkalu sekä Postilaatikko. Kyvyt.fi-laskurista näet kuinka monta käyttäjätunnusta palveluun on tehty.


3. Sivupalkki: Sivupalkissa on mm. pikalinkkejä erilaisiin toimintoihin, Kyvyt.fi uutisia, läsnäolijalista sekä alue tiedotteille (Linkit ja resurssit). Sivupalkin laatikoista osa on pysyviä (näkyvät riippumatta siitä missä osiossa palvelua olet) ja osa vaihtuu osion mukaan.


4. Työskentelyalue: Työskentelyalueella työstät portfoliosivujasi, muokkaat profiiliasi, lisäät tiedostoja, kirjoitat blogia jne. Alueen näkymä muuttuu osion mukaan.


5. Alapalkki: Alapalkissa ovat palveluun liittyvät viralliset dokumentit kuten käyttöehdot, yksityisyyden suoja, tietoturvaseloste jne.


Yläpalkin toiminnot

Ylapalkin toiminnot.png

1. Etsi-toiminnolla voit hakea sisältöä ja käyttäjiä palvelusta. Sisältö voi olla foorumikeskusteluja, sivuja ja sivustoja.


2. Postilaatikko: Kirjekuoren vieressä oleva luku kertoo kuinka monta uutta viestiä sinulle on saapunut Postilaatikkoon. Kirjekuorta napsauttamalla pääset näkemään viestisi.


3. Viemällä hiiren kursorin oman nimesi päälle, sinulle avautuu alasvetovalikko, josta löytyvät seuraavat toiminnot:

 • Profiili: Voit muokata omaa profiilisivuasi.
 • Tietoja minusta: Voit lisätä omia yhteystietoja, kirjoittaa esittelytekstin jne.
 • Profiilikuva: Profiilikuvien tallennuspaikka.
 • Asetukset: Käyttäjätiliisi liittyvät asetukset.
 • Ohje: Löydät nämä ohjeet linkin kautta.
 • UKK: Palveluntarjoajan keräämä lista useimmin kysytyistä kysymyksistä.
 • Poistu: Poistu-linkki, jota kannattaa käyttää etenkin silloin jos käytät yleisessä käytössä olevaa tietokonetta.


Sivupalkin toiminnot

Sivupalkin toimintoja ovat mm:

Sivupalkin toiminnot.png


1. Pikalinkit: Mikäli olet lisännyt tuotoksen (esim. blogi) avainsanoihin sanan profiili, tulee ko. tuotos näkyviin Pikalinkit-laatikkoon. Mikäli sinulla ei ole missään tuotoksessa lisättynä profiili-avainsanaa, Pikalinkit-laatikko ei näyt sivupalkissa.


2. Omat ryhmät: Napsauttamalla pientä nuolta Omat ryhmät -otsikon vieressä, saat näkyviin kaikki ryhmät, joissa olet jäsenenä. Pääset tätä kautta nopeasti omiin ryhmiin.


3. Seurantalista: Mikäli olet lisännyt sivun/sivuston seurantalistalle, pääset tätä kautta nopeasti ja helposti katsomaan ko. sivua/sivustoa ja hallitsemaan seurantalistaasi.


4. Kyvyt.fi uutiset: Palvelun ylläpitäjän ylläpitämä uutiset-osio, jossa kerrotaan mm. tulevista päivityksistä ja ajankohtaisista tapahtumista. Näkyy ainoastaan silloin kun olet päänavigoinnin Aloitussivu-osiossa.


5. Läsnäolijat: Näyttää 5 henkilön listauksen käyttäjistä, jotka ovat olleet kirjautuneena palvelussa viimeisimmän 10 minuutin aikana. Napsauttamalla pientä nuolta Läsnäolija-otsikon vieressä, voit piilottaa läsnäolijalistan. Napsauttamalla Näytä kaikki paikallaolijat -linkkiä saat listauksen kaikista käyttäjistä, jotka ovat olleet kirjautuneena palveluun viimeisimmän 10 minuutin aikana.


6. Linkit ja resurssit: Palvelun ylläpitäjän tiedotteita suomeksi ja englanniksi.


Näiden toimintojen lisäksi sivupalkissa on vaihtuvia laatikoita kuten Sisältö-osion Levytila ja Avainsanat.

Työpöytä

Kirjautuessasi palveluun sisään, päädyt Työpöydälle, jollei instituutiollasi ole käytössä aloitussivua. Työpöydällä on oletuksena kokoelma pikalinkkejä palvelun eri osiin sekä nostettuna muutamia sisältöjä.


Dashboard.png


Pikalinkit

1. Tietoja palvelusta -laatikkoon on kerätty pikalinkkejä palvelun eri osiin. Tämä voi auttaa sinua uutena käyttäjänä tutustumaan palvelun eri toimintoihin. Laatikon saa poistettua työpöydältä oikeasta yläkulmasta Btn close.png -kuvakkeesta. Laatikon saa takaisin näkyviin Asetukset -> Tietoja palvelusta etusivulla.

 • Luo ja kokoa: Kehitä portfoliotasi
 • Järjestä: Esittele portfoliosi
 • Jaa ja verkostoidu: Pidä yhteyttä kavereihisi ja tee yhteistyötä ryhmissä

Tiedot työpöydällä

2. Työpöydällä on oletuksena seuraavat sisältölohkot:

 • Uusimmat sivut -sisältölohko näyttää uusimmat sellaiset sivut, joihin sinulle on annettu katseluoikeus. Muut käyttäjät ovat saattaneet jakaa sivunsa/sivustonsa esimerkiksi kaikille kirjautuneille käyttäjille eli käytännössä kaikille Kyvyt.fi-palvelun käyttäjille. Listaukseen tulee näkyviin myös itse juuri tekemäsi sivut, mutta sivut EIVÄT näy muille käyttäjille, jollet ole antanut sivuille katseluoikeuksia. Tämä lista onkin kaikilla käyttäjillä erilainen.
 • Omat sivut -sisältölohko listaa itse tekemäsi sivut. Mikäli et ole vielä tehnyt yhtään sivua, sinulle näkyy teksti Ei mitään katsottavaa :(
 • Postilaatikko -sisältölohko näyttää viimeisimmät viestit, jotka olet saanut Postilaatikkoon. Pääset lukemaan viestin joko napsauttamalla viestin otsikkoa Työpöydällä tai napsauttamalla Message.png -kuvaketta yläpalkissa.
 • Seurattavat foorumikeskustelut -sisältölohko näyttää foorumikeskustelut niiden ryhmien osalta, joissa olet itse jäsenenä. Pääset lukemaan viestin napsauttamalla viestin otsikkoa.

Työpöydän sisältölohkojen sisältö päivittyy sitä mukaa kun käytät Kyvyt.fi-palvelua. Voit itse lisätä/poistaa työpöydän sisältölohkoja Muokkaa tätä sivua -painikkeen kautta. Napsauttamalla Settings kyvyt.png -kuvaketta pääset muokkaamaan kyseisen sisältölohkon asetuksia. Btn deleteremove.png -kuvakkeesta voit poistaa sisältölohkon työpöydältäsi.